Bindweefsel therapie

nieko-franck-150-183

Bindweefsel (ook wel fascia genoemd) bevindt zich in ons hele lichaam. Bindweefsel vormt een aaneengesloten netwerk. Het bevindt zich in en om de spieren. Maar ook in en om onze organen, botten, zenuwen, bloedvaten en lymfesysteem. Het is een erg belangrijk netwerk. Zonder ons bindweefsel zou een mens als een pudding in elkaar zakken. Dus ook een spier en een pees zijn helemaal vergroeid in het netwerk van het bindweefsel.

Conditie van het bindweefsel

Het is belangrijk dat het bindweefsel netwerk goed functioneert. Vocht (genoeg drinken), beweging en gezonde voeding helpen om het bindweefsel in goede conditie te houden, zodat het netwerk goed kan functioneren.

Als dit systeem niet goed werkt

Als de rekbaarheid ergens verminderd is, bijvoorbeeld door een litteken, kan er op een andere plek in het bindweefsel netwerk teveel kracht komen te staan. Dit zorgt voor stijfheid en pijn.

Aanpak bindweefsel therapie

Bij de intake en onderzoek kan er een gegronde reden zijn om meer vanuit het bindweefsel te kijken. Wij brengen de situatie dan eerst volgens een onderbouwde methode in kaart. Daarna bepalen we samen stap voor stap welke blokkades er eerst aangepakt moeten worden. Verder is de behandeling een zeer actieve benadering. Van de cliënt wordt dan ook verwacht om met veel onderdelen van dit systeem zelf aan de gang te gaan. Bijvoorbeeld door voldoende vocht binnen te krijgen, het eten van gezonde voeding en regelmatig bewegen.

Bindweefsel therapie